Ronjenje na dah

Ronjenje na dah je najstariji i najrasprostranjeniji način ronjenja. Roneći sa samo jednim udahom ljudi danas dostižu neverovatne dubine svakodnevno pomerajući granice ljudskog tela koje poznaje medicina.

Takmičarsko ronjenje na dah podrazumeva bazenske i dubinske discipline.

BAZENSKE DISCIPLINE

Statička apnea (STA)
Kod ove discipline cilj je što duže držati dah u stanju mirovanja, ležeći na površini vode pri čemu je lice potopljeno u vodi. Može se izvoditi u bazenu, jezeru ili moru.

Dinamička apnea sa perajima (DYN) i bez peraja (DNF)
Kod dinamičke apnee je potrebno preći što veće rastojanje roneći u horizontalnom položaju po dnu bazena. Ronioc može da se kreće kroz vodu pokretima ruku i nogu kao kod prsnog plivanja (DNF), ili da vrši potisak kroz vodu pomoću peraja ili monoperaja (DYN).

Brzinsko ronjenje na dah
Ovo je disciplina kod koje je potrebno za što manje vremena preroniti zadatu distancu. Izvodi se u bazenu sa ili bez peraja.

DUBINSKE DISCIPLINE

„Jump Blue“
Ovo je disciplina u kojoj ronilac treba da pređe što veću distancu roneći pomoću peraja na dubini od 10m po kvadratu stranice 15m. Izvodi se isključivo u otvorenoj vodi – jezeru ili moru.

Konstantni balast sa perajima (CWT) i bez peraja (CNF)
Ronjenje sa konstantnim balastom podrazumeva ronjenje po vertikalnoj putanji (konopu) do određene dubine i nazad, koristeći peraja ili bez njih, ne menjajući balast (količinu tegova) i ne povlačeći konop.

Slobodan zaron (Free Immersion – FIM)
Kod ove discipline ronilac treba da zaroni do najavljene dubine i izroni bez upotrebe peraja i tegova, povlačeći se uz konop.

Promenljivi balast (Variable Weight – VWT)
U ovoj disciplini ronlac zaranja vertikalno do najavljene dubine uz pomoć balastnog tega („sanki“) a izranjaju koristeći peraja ili bez njih, sa ili bez povlačenja konopa.

Ronjenju na dah se posvećuje velika pažnja u Ronilačkom klubu NAISSUB.
Stručni trenerski tim, proverene metode treninga i savremena oprema čine idealne uslove za ozbiljno (ili samo rekreativno) treniranje ovog vida ronjenja. Obuka se izvodi u bazenu gde se rade i treninzi za bazenske discipline.
Takmičari Naissub-a se redovno penju na pobednička postolja na domaćim i inostranim takmičenjima, a neki od njih su i nosioci državnih rekorda.

Kategorije tekstova

Brzi kontakt

[contact-form-7 id="1887" title="Kontakt"]