Discipline

Takmičarsko ronjenje na dah podrazumeva bazenske i dubinske discipline.

BAZENSKE DISCIPLINE

Statička apnea (STA)1
Kod ove discipline cilj je što duže držati dah u stanju mirovanja, ležeći na površin
i vode pri čemu je lice potopljeno u vodi. Može se izvoditi u bazenu, jezeru ili moru.

Dinamička apnea sa perajima (DYN) i bez peraja (DNF)

Kod dinamičke apnee je potrebno preći što veće rastojanje roneći u horizontalnom položaju po dnu bazena. Ronioc može da se kreće kroz vodu pokretima ruku i nogu kao kod prsnog plivanja (DNF), ili da vrši potisak kroz vodu pomoću peraja ili monoperaja (DYN).

35

4

2

Brzinsko ronjenje na dah
Ovo je disciplina kod koje je potrebno za što manje vremena preroniti zadatu distancu. Izvodi se u bazenu sa ili bez peraja.

DUBINSKE DISCIPLINE

„Jump Blue“6
Ovo je disciplina u kojoj ronilac treba da pređe što veću distancu roneći pomoću peraja na dubini od 10m po kvadratu stranice 15m. Izvodi se isključivo u otvorenoj vodi – jezeru ili moru.

Konstantni balast sa perajima (CWT) i bez peraja (CNF)

Ronjenje sa konstantnim balastom podrazumeva ronjenje po vertikalnoj putanji (konopu) do određene dubine i nazad, koristeći peraja ili bez njih, ne menjajući balast (količinu tegova) i ne povlačeći konop.

Slobodan zaron (Free Immersion – FIM)
Kod ove discipline ronilac treba da zaroni do najavljene dubine i izroni bez upotrebe peraja i tegova, povlačeći se uz konop.

Promenljivi balast (Variable Weight – VWT)
U ovoj disciplini ronilac zaranja vertikalno do najavljene dubine uz pomoć balastnog tega („sanki“) a izranjaju koristeći peraja ili bez njih, sa ili bez povlačenja konopa.

117810

Ronjenju na dah se posvećuje velika pažnja u Ronilačkom klubu NAISSUB.

Stručni trenerski tim, proverene metode treninga i savremena oprema čine idealne uslove za ozbiljno (ili samo rekreativno) treniranje ovog vida ronjenja. Obuka se izvodi u bazenu gde se rade i treninzi za bazenske discipline.
Takmičari Naissub-a se redovno penju na pobednička postolja na domaćim i inostranim takmičenjima, a neki od njih su i nosioci državnih rekorda.

Kategorije tekstova

Brzi kontakt

[contact-form-7 id="1887" title="Kontakt"]