Otvoreno prvenstvo Srbije u ronjenju na dah – Naissub Apnea Cup 2013

U Nišu je 18. i 19. maja 2013. godine, u organizaciji ronilačkog kluba Naissub, održano Otvoreno prvenstvo Srbije u ronjenju na dah – Naissub Apnea Cup.

Ronilački klub Naissub bio domaćin 27 takmičara iz 5 zemalja. Ronioci iz Rusije, Hrvatske, Bugarske, Grčke i Srbije nadmetali su se u bazenskim disciplinama ronjenja na dah. Već od samog starta se videlo da je reč o veoma jakim takmičarima što se do kraja drugog dana takmičenja i dokazalo – postavljeno je 12 nacionalnih rekorda.

U dinamici bez peraja, koja je na programu bila prvog takmičarskog dana, ubedljivo su dominirali Danail Edrev iz Bugarske sa zaronom od 150,8m i Katarina Turčinović iz Hrvatske čiji je zaron od 155,3m najduži ikada ostvaren na takmičenju u CMAS asocijaciji. Srebrne medalje osvojili su Georgi Palazov iz Bugarske (137,3m) i Natalia Ovodova iz Rusije (123,9m) dok je bronza pripala Thomasu Thomaidisu iz Grčke (135,2m) i Viktoriji Danovoj iz Bugarske (100,7m).

U dinamici sa perajima među muškarcima je najbolji bio Thomas Thomaidis sa preronjenih 212,6m dok je kod žena rezultat bio izjednačen (200m) pa su se na najviše pobedničko postolje popele zajedno Katarina Turčinović i Natalia Ovodova. Drugo i treće mesto u konkurenciji muškaraca zauzeli su Bruno Šegvić iz Hrvatske sa 188,3m i Georgi Palazov iz Bugarske sa zaronom od 187,5m dok je kod žena drugo mesto zauzela takmičarka našeg kluba Milena Radić sa preronjenih 115,7m a treće Viktoria Danova sa 110,3m.

U disciplini statičke apnee dominirali su takmičari iz Srbije. Svetski prvak Branko Petrović iz kluba Calypso iz Beograda očekivano je osvojio zlato sa vremenom 9min 31sec što je najbolji rezultat postignut na takmičenjima u ovoj godini, dok je u konkurenciji žena najbolja bila Milena Radić iz kluba Naissub sa rezultatom 5min 24sec. Iza Branka po rezultatu bili su takmičari iz Hrvatske Bruno Šegvić (8′ 01“) i Jakov Peljušić (5′ 48“) dok su se na drugoj i trećoj poziciji među ženama našle Katarina Turčinović (5′ 12“) i Viktoria Danova (4′ 31“).

U ukupnom plasmanu takmičari sa najvećim brojem bodova u sve tri discipline zajedno bili su Katarina Turčinović među ženama i Danail Edrev među muškarcima.

U nacionalnoj konkurenciji, takmičarima ronilačkog kluba Naissub pripalo je pet medalja. Ivica Stojanović osvojio je srebro u dinamici bez peraja sa preronjenih 84,7m i bronzu u dinamici sa perajima sa rezultatom 107,5m, dok je Milena Radić osvojila zlatne medalje u sve tri discipline u konkurenciji žena. Svoje prvo učešće na takmičenju imao je i novajlija u ronilačkom klubu Naissub – Velibor Milovanović. Veljko se takmičio u statičkoj apnei i ostvario rezultat od 2min 28sec.

Potpunu listu rezultata u nacionalnoj i internacionalnoj konkurenciji možete pogledati ovde.

Inače, ovo takmičenje je organizovano pod okriljem Saveza organizacija podvodnih aktivnosti republike Srbije i svetske ronilačke asocijacije CMAS.

Hvala zvaničnim CMAS sudijama, Igor Orel (Rusija), Sainidis Konstantinos (Grčka) i Gregorios Karazafiris (Grčka), koji su se pobrinuli da zaron svakog takmičara bude pravilno ocenjen.

Veliku zahvalnost dugujemo sponzorima koji su nam pomogli u organizaciji i bez kojih takmičenje ne bi izgledalo ovako. To su firma Calypso group koja je obezbedila robne nagrade za pobednike, kompanija Knjaz Miloš, pekara Branković, kompanija Rauch, Gradska opština Medijana i Turistička organizacija Niša.

Veliko hvala i svim članovima i prijateljima kluba na nesebičnoj pomoći i učešću u organizaciji. Bez vas ne bismo mogli!

Zahvaljujemo svim klubovima i njihovim takmičarima koji su nam svojim dolaskom ukazali poverenje. Nadamo se da smo ga opravdali i pokazali se kao dobri domaćini.

 

Vidimo se sledeće godine na Naissub Apnea Cup 2014!