Uspešan Naissub Apnea Cup 2014

Četvrtu godinu zaredom ronilački klub Naissub organizovao je međunarodno takmičenje u ronjenju na dah. Otvoreno prvenstvo Srbije – Naissub Apnea Cup održano je 5. i 6. aprila 2014. godine na bazenima SC „Čair“ u Nišu.

Među učesnicima takmičenja bilo je 28 ronioca iz Srbije, Rusije, Hrvatske i Grčke i svi su se oni takmičili u disciplinama statičke apnee i dinamičke apnee sa i bez peraja.

Ronilački klub Naissub predstavljao je četvoročlani tim takmičara u sastavu Milena Radić, Senka Vujčić, Ivica Stojanović i Marko Todorović. Oni su osvojili ukupno 12 medalja, od čega je 8 u nacionalnoj i 4 u internacionalnoj konkurenciji.

U konkurenciji takmičara iz Srbije, Milena je bila najuspešnija među ženama i odbranila titule državnog prvaka u sve tri discipline, postavivši i nov nacionalni rekord u dinamičkoj apnei bez peraja (97m). Senka je osvojila dve bronzane medalje u disciplinama statičke apnee i dinamičke apnee bez peraja, dok su u konkurenciji muškaraca Ivica i Marko osvojili tri medalje – Marko srebrnu u statičkoj apnei i Ivica dve bronzane u dinamičkoj apnei sa i bez peraja.

 

U internacionalnoj konkurenciji najuspešniji su bili Katarina Zubčić i Bruno Šegvić iz Hrvatske koji su imali najviše bodova u sve tri discipline ukupno.

U disciplini dinamičke apnee bez peraja, očekivano najbolja među ženama bila je svetska rekorderka u ovoj disciplini – Katarina Zubčić, sa preronjenih 150m. Na drugoj poziciji našla se Milena Radić sa preronjenih 97m a na trećem Tamara Ilić iz kluba Danubius Spasilac sa rezultatom 90m. Među muškarcima, najbolji u ronjenju bez peraja bio je Bruno Šegvić sa preronjenih 143m, dok su se na drugom i trećem mestu našli Branko Petrović iz kluba Calypso sa 136m i Ioannis Kothonidis iz Grčke sa 135m.

U disciplini dinamičke apnee sa perajima, ponovo je najbolja bila Katarina Zubčić (177m). Na drugoj poziciji našla se Elena Bondareva iz Rusije sa preronjenih 133m, dok je na trećem mestu bila Milena Radić sa preronjenih 108m. Kod muškaraca se na prvom mestu našao Bruno Šegvić sa 200m, dok su drugu i treću poziciju zauzeli takmičari iz Grčke, Ioannis Kothonidis sa 195m i Antonios Mimikos sa 132m.

Najuzbudljiviji deo takmičenja bilo je nadmetanje u statičkoj apnei gde je aktuelni svetski šampion i nosioc svetskog rekorda u ovoj disciplini, Branko Petrović, najavio obaranje svetskog rekorda. Pod budnim okom internacionalnog sudije ronilačke asocijacije CMAS – Igora Orela, Branko je zadržao dah 10 minuta i 31 sekundu i postavo novi svetski rekord. Drugo mesto zauzeo je Bruno Šegvić sa rezultatom 7min 45sec dok se na trećem mestu našao Marko Todorović sa 5min 1sec.

U konkurenciji žena prvoplasirana je bila Katarina Zubčić (5min 6sec), na drugom mestu našla se Milena Radić (4min 38sec) a na trećem Elena Bondareva (4min 3sec).

Potpuna lista rezultata u sve tri discipline može se pogledati ovde.

Veliku zahvalnost dugujemo sponzorima koji su nam pomogli u organizaciji i bez kojih takmičenje ne bi izgledalo ovako. To su firma Calypso group koja je obezbedila robne nagrade za pobednike, pekara Branković, kompanija Rauch, Gradska opština Medijana i Turistička organizacija Niša.

Veliko hvala i svim članovima i prijateljima kluba na nesebičnoj pomoći u organizaciji takmičenja.

Zahvaljujemo svim klubovima i njihovim takmičarima koji su nam svojim dolaskom ukazali poverenje. Nadamo se da smo ga opravdali i pokazali se kao dobri domaćini.

Vidimo se sledeće godine na Naissub Apnea Cup 2015!